Hoogtepunten

  • 'Jong MKB'er van Nederland 2013/2014' worden in Rotterdam (2013).
  • Het succes van mijn afstudeerfilm 'De kleine Kraai met blote billen' (2008). VERS publieksprijs Cinekid 2008 en Kinderjuryprijs Kinderfilmfest Kyoto 2009. 
  • Als spreker mijn TEDtalk 'Embrace your clumsiness and live an awkward life' delen met de wereld tijdens TEDxBreda 2015.
  • Auteur van 'Ondernemend én Onhandig - Een kleine onderneemster met de billen bloot' (2016) en het prentenboek 'De kleine Kraai met blote billen' (2014).
  • Twee nominaties voor de Viva400-award 'Creatieven'  in 2013 en 2016.

Wie is Raimke?

Aangenaam, ik ben Raimke van den Beemt-Groothuizen, 32 jaar oud en samen met mijn man en dochter woon ik in Breda.

Vroeger verkocht ik bijzondere brillen waarmee je de wereld op mijn fantantasierijke manier kon bekijken. En eigenlijk doe ik dat nog steeds.

 

Een slide uit mijn TEDtalk 'Embrace your clumsiness and live an awkward life'.

Hier word ik gelukkig van

Sinds ik me kan herinneren heb ik een passie voor geanimeerde verhalen vertellen. Als kind verzon ik vaak een alternatieve uitleg om dingen te verklaren. Zo dacht ik toen ik klein was dat mijn moeder een lichte huidskleur had, omdat ze altijd karnemelk dronk. Terwijl de rest van ons gezin chocolademelk dronk en een kleurtje had. 

Nog steeds vind ik de wereld om mij heen vaak te fantasieloos. Helemaal niet vreemd dat ik terecht ben gekomen in het animatievak. In animatiefilm is namelijk alles mogelijk. Dat maakt dat het een perfect medium is om verhalen in te vertellen, in beeld en geluid. 

Daarnaast is animatiefilm een erg prettige manier om lastige materie op een eenvoudige wijze uit te leggen. In alle eerlijkheid heb ik soms moeite met terminologie en vakjargon. De uitdaging zit hem er dan voor mij in om deze voor mij lastige vaak taal-gerelateerde materie om te zetten in eenvoudige uitleg en beelden zodat ik het wel begrijp.

Voor mij is het dan ook een hele logische keuze om verschillende dingen te doen, waarbij het overbrengen van een boodschap en het vertellen van verhalen centraal staan. Zo maak ik animatiefilms voor klanten, spreek ik over ‘geanimeerde verhalen vertellen’ en sta ik drie dagen in de week voor de klas. Mooi is dat deze verschillende bezigheden elkaar enorm versterken en ik er gelukkig van word. De keerzijde is dat het natuurlijk een druk bestaan is, zeker in combinatie met het moederschap. Maar toch zou ik het voorlopig niet anders willen!

Waarom geanimeerde verhalen vertellen?

Verhalen in welke vorm dan ook, kunnen mensen raken, ze in beweging zetten. Mijn verhalen gaan vaak over jezelf mogen zijn in al zijn kwetsbaarheid.

Als tiener kende ik donkere periodes. Door mijn negatieve zelfbeeld en teleurstellingen in de wereld om me heen, kampte ik met depressieve gevoelens en suïcidale gedachten. Toch wist ik zelfstandig mijn neerslachtige gedachtes om te buigen tot de positieve groeimindset die ik me inmiddels eigen heb gemaakt.

Mijn wens is om andere mensen te inspireren om op een geanimeerde manier naar de wereld om ons heen te kijken, kansen te grijpen en zichzelf volledig te accepteren.

Die grote stap

Na het behalen van mijn VWO-diploma wilde ik graag de wereld zien en avonturen beleven. Maar tegen mijn eigen verwachtingen in, werd ik toegelaten tot de kunstacademie in Breda. Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met animatiefilm en toen vielen er ineens een heleboel puzzelstukjes op zijn plek.

In 2008 studeerde ik af aan AKV St. Joost in Breda en was ik nog te onzeker om zelfstandig te werken. Dus begon ik de verkorte deeltijd PABO-opleiding in Breda. Begin 2010 heb ik mijn onzekerheid overwonnen en gestart met mijn eigen bedrijf RAIMKE. In 2013 heb ik nog een Animation Master-opleiding afgerond aan de academie in Breda. Daarnaast ben ik sinds eind 2013 parttime animatiedocent aan het Grafisch Lyceum Utrecht.

 

Professionele hoogtepunten

  • Het winnen van de titel 'Jong MKB'er van Nederland 2013/2014' in Rotterdam, nadat ik de regioverkiezing in West-Brabant eerder dat jaar op mijn naam zette. 
  • Het succes van mijn afstudeerfilm 'De kleine Kraai met blote billen' (2008). Winnaar van de VERS publieksprijs Cinekid 2008 en Kinderjuryprijs Kinderfilmfest Kyoto 2009. Vertoont op meer dan 40 internationale (kinder)filmfestivals, waaronder Berlinale 2009. De verkoop van de Franstalige rechten en het uitbrengen van het gelijknamige prentenboek.
  • Mijn TEDtalk 'Embrace your clumsiness and live an awkward life' delen met de wereld tijdens TEDxBreda 2015.
  • Het schrijven van 'Ondernemend én Onhandig - Een kleine onderneemster met de billen bloot'. Een boek met een opeenvolging van eigen onhandige anekdotes en de lessen die ik ervan leerde, gericht op (startende) ondernemers.
  • Twee nominaties voor de Viva400-award in de categorie 'creatieven' in 2013 en 2016.

 

Nieuwsgierig

Zo, nu ben je helemaal op de hoogte van wie ik ben en waarom. Maar nu ben ik ook erg nieuwsgierig naar jouw verhaal. Wil je dat met me delen?

Je kunt me vinden op Instagram of Facebook. Liever een wat zakelijkere verbinding leggen? Nodig me uit via LinkedIn.

Mijn geanimeerde bedrijfspresentatie tijdens de landelijke verkiezing voor Jong MKB'er 2013/2014 in Rotterdam.

 

Je kunt hier je tekst typen

'De kleine Kraai met blote billen' (2008)

 

'Ondernemend én Onhandig - Een kleine onderneemster met de billen bloot' (2016) is o.a. te verkrijgen bij bol.com